Monday, April 19, 2010

MI LAKSA SARAWAK

BAHAN-BAHAN:
500gm bihun
300gm udang
4biji telur
200gm isi ayam/daging
200gm tauge
sedikit daun sup/bawang

BAHAN UNTUK KUAH LAKSA:
500gm sambal laksa
500gm santan
200gm susu cair
300gm tulang ayam

CARA MEMBUAT:
  1. Rebus bihun bersama tauge.
  2. Rebus udang bersama kulit dan ayam ke dalam 2.5 liter air dan biarkan mendidih seketika.
  3. Keluarkan udang dan ayam dari air rebusan. Isi ayam di carik2 hingga halus manakala udang di buang kulitnya.
  4. masukkan perencah laksa dan kacau menggunakan api yang perlahan. setelah mendidih, masukkan susu cair dan santan. masukkan garam dan biarkan seketika.
  5. masukkan bihun dalam mangkuk.
  6. hiaskan dengan telur yang siap dipotong bersama tauge,isi ayam,udang dan daun sup/bawang.sedia dihidangkan.

2 comments:

shaza said...

hmm, tak pernah makan lagi laksa sarawak. nnt boleh try. fara, kite dah follow awak..

mataku pedas said...

fara da try da shaza adik ipar yg buat coz dia dulu dok lama kat sarawak...sedap gak...