Tuesday, May 18, 2010

Menu hari ini...patin masak asam tempoyak.....yum..yummm...



Bahan-bahan:
1 ekor ikan patin
150 gm tempoyak
2 tangkai cili merah
2 senduk cili kering kisar
10 tangkai cili padi
4 cm kunyit hidup
3 keping asam gelugur
1 kuntum bunga kantan
1 ikat daun kesum
Garam dan gula secukup rasa

Cara Menyediakan:
1. Ikan dibersihkan kemudian dipotong mengikut kesesuaian.
2. Tempoyak, cili merah, cili padi dan kunyit dikisar.
3. Masukkan bahan-bahan yang dikisar ke dalam periuk bersama sedikit air.
4. Masukkan juga cili kisar, asam gelugur, daun kesum dan bunga kantan. Kacau dan didihkan.
5. Perisakan kuah dengan garam dan gula secukupnya.
6. Apabila mendidih, masukkan ikan patin. Setelah masak, angkat dan hidangkan

No comments: